İçindekiler
- 1 KOSGEB 50 Bin TL Hibe
- 1.1 KOSGEB 50 Bin TL Hibe Başvurusu
- 1.2 KOSGEB 50 Bin TL Kredisi Nasıl Alınır?
- 1.3 KOSGEB Destek Limitleri Nelerdir?
- 1.4 KOSGEB Destek Paketinden Kimler Faydalanabilir?
- 1.5 KOSGEB Destek Paketi İçin Hangi Bankalarla Anlaşma Yapıldı?
- 1.6 KOSGEB 50 BİN TL Hibe Şartları Değişti
- 1.7 KOSGEB Destek Kredi Paketi Kolay Kabul Edilen Kişiler Kimlerdir?
- 1.8 KOSGEB Destek Paketine En Çok Hangi Alanda Başvuru Yapılıyor?
- 1.9 KOSGEB destek Paketi Hangi Sektörleri Kapsıyor?
- 1.10 KOSGEB Destek Paketi Başvuru Şartları Nelerdir?
- 1.11 KOSGEB Destek Paketi 4 Adımda Nasıl Alınır?
- 1.12 KOSGEB Destek Paketi Almak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
- 1.13 KOSGEB Başvurusu Nasıl Yapılır?
- 1.14 KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Olmak
- 1.15 Kosgeb Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?
- 1.16 Kosgeb Başvuru Süreci Nasıl İşlemektedir?
- 1.17 Kosgeb Girişimcilik Kursları Nasıl Düzenlenir?
KOSGEB 50 Bin TL Hibe
KOSGEB 50 bin lira faizsiz kredi imkânı ile iş dünyası büyük hareketlilik kazandı. Küçük ölçekli işletmeleri ayağa kaldırmak, yeni iş yerlerinin açılmasını teşvik etmek, mevcut işyerlerinin büyüyüp gelişmesi için devlet teşvikli KOSGEB hibe desteği ile ilk yıl ödemesiz 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi alabilirsiniz. Ekonomik sıkıntı çeken, aklındaki projeleri yerine getirmekte zorlanan esnaflar bu destek paketine büyük ilgi gösteriyor.
Kredi desteği nasıl alınır, almak için gerekli şartlar nelerdir, başvuru esnasında hangi belgeleri tamamlamak gerekir, başvuru nereye yapılır gibi birçok merak edilen soruyu bu yazı dizimizde sizlere anlatacağız. Uzman ekibimiz birincil doğru kaynaklardan araştırma yaparak Kosgeb konusunda merak edilen tüm soruları sizler için cevaplandırdı.
KOSGEB 50 Bin TL Hibe Başvurusu
Ekonomiyi canlı tutmak devletin asli görevlerinden birisidir. Bu yüzden vatandaşlarını her zaman destekleyen devletimiz özellikle küçük ölçekli işyerleri için Kosgeb kampanyasını başlattı. Kosgeb destek paketi ile girişimciler 50 bin lira kredi çekebilir. İlk yıl ödeme yapılmayan bu krediyi 3 yılda kolayca taksitlere bölerek ödeyebilirsiniz. Banka faizlerinin çok yüksek olduğu şu dönemde bu destek paketi işverenleri büyük ölçüde rahatlattı. Bu kampanya ile birçok iş yeri büyümeye başladı. Akıllarda kalan projeler hayata geçirildi. Birçok insan işyerlerine yeni ilave ek binalar yaptı. Birçok işyeri çalışan sayısını arttırdı. Tüm bu gelişmeler insanların ekonomik sıkıntısına bir nebze olsun merhem oldu.
Kosgeb destekleme programı ile esnafa 50 bin lira faizsiz kredi verilmeye başlandı. 15 bin ile sınırlı olan bu kredi destek paketinden şartları taşıyan kişiler alabilecek. 250 bin esnafın başvurduğu düşünülürse her 15 esnaftan 1i bu destek paketinden faydalanabilecek. Kosgeb kredileri 12 ay ödemesiz olacak olup 1 yılın sonunda ödemeler 3 er ay ara ile 12 taksitle tahsil edilecektir.
KOSGEB 50 Bin TL Kredisi Nasıl Alınır?
KOSGEB kredi başvurusu onaylanan girişimciler işletme kredi desteği almaya hak kazanacaktır. Bu destek paketini alabilmek için Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi almak gerekir. Bu eğitim toplam 32 saat sürmektedir. Kursa katılmak ve eğitim almak ücretsizdir. Bu kursta girişimcilere kuracakları iş alanıyla ilgili girişimcilik ve iş yeri yürütme konusunda eğitimler verilir. Eğitim sonunda birey bir iş planı oluşturur. Eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olanlara Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Sertifikası verilir. Bu belge sadece sınavda başarılı olanlara verilmektedir. Bu yüzden eğitimi önemsemek, anlatılanları öğrenmek ve sınavda başarılı olmak gerekir. Belgeyi almak için sadece derse girmek yetmiyor. Eğitim sonunda hazırlamış olduğunuz iş projesi ve sertifikanızla birlikte Kosgeb 50 bin liralık destek kredisine başvuru yapabilirsiniz. Yaptığınız başvuruyu KOSGEB kurul heyeti inceler. İnceleme sonucunda onay çıkması halinde kredi paketi başvurusunu yapabilirsiniz. Başvuruyu şahsen yapmanız gerekir. Aksi taktirde diğer yollarla yapılan başvurular dikkate alınmaz.
KOSGEB Destek Limitleri Nelerdir?
KOSGEB işletme kuruluşlarına giderleri için 2000 lira, kuruluş döneminde makine ve teçhizat giderlerini karşılaması için 18 bin lira, işletme giderleri için de 30 bin ile 50 bin lira arası geri ödemesiz hibe desteği verir. Girişimcilere verilen destekle birlikte 10 bin lira faizsiz kredi desteği de verilmektedir. Kosgep özellikle kadınlara büyük destek vermektedir. 2016 yılında hazırlanan “haydi köye” sloganı ile çiftçiler 30 bin lira kredi ile desteklenmiştir. Bu projeden faydalanan 15 bin kişilik kontenjanın büyük bir bölümünü kadınlar oluşturmuştu. Bu projeden iş projesi onay alan kadın girişimciler yararlanabilir. Kadın girişimcilerden gazi ve şehit yakınları, engelliler bu destekten öncelikli olarak faydalanabilir.
KOSGEB Destek Paketinden Kimler Faydalanabilir?
50 bin lira üst limitli KOSGEB destek paketinden faydalanmak isteyenler gerekli şartları taşıması gerekir. Peki, kimler bu şartları taşıyor. Gelin hep beraber bu konuya bir göz atalım. Başvurudan KOBİ özelliğine sahip mevcut işyerleri faydalanabilecek. Başvuru yapan tüm işletmeler ilk etapta güvenlik soruşturmasından geçecek. Güvenlik soruşturmasında sorun çıkarmayan işletmelerden yıllık net hâsılatı 1 milyon liranın altında olan ve en az 10 çalışanı olan işletmeler faydalanacak. Kampanyadan 14 Aralık 2015 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile çıkarılan ve esnaflara kullandırılan 30 bin liralık faizsiz kredi kampanyasından faydalanan esnaf ve sanatkârlar bu tekrar faydalanamaz.
KOSGEB Destek Paketi İçin Hangi Bankalarla Anlaşma Yapıldı?
KOSGEB destek paketinden faydalanabilmek için KOSGEB Veri tabanına kayıt olmak gerekir. Onaylı KOBİ Bilgi beyannamesi oluşturmak gerekir. Hak kazanan işletmeler SMS ve eposta ile bilgilendirilir. Bu aşamadan sonra bankalara başvuru yaparak kredi işlemlerini başlatabilirsiniz. KOSGEB destek paketine; Akbank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ile Ziraat Banka’sından başvuru yapabilirsiniz.
KOSGEB 50 BİN TL Hibe Şartları Değişti
KOSGEB destek paketini daha çok kitleye ulaştırmak isteyen devlet yöneticileri şartları daha da yumuşattı. Değişen en önemli şart girişimcilik sertifikası şartıdır. 1 Şubat 2017 yılı öncesi kişilerin Kosgeb onaylı girişimcilik sertifikası almış olmak ön koşuldu. Bu şart ortadan kalktı. İş yeri açmadan Kosgeb başvurusunda bulunamıyordunuz. Yani Kosgeb kredisi için önceden işyerinizin olması gerekirdi. İşyeri açamayan kişiler başvuru yapamıyordu. Bu şartta ortadan kalktı. Girişimci adayı 3 şekilde başvuru yapabilir. Kurula sunduğunuz projenin kabul görmesi için işletmenin sürdürülebilir ve karlı bir proje olması gerekir. Kurul projenizi verimlilik ve potansiyel açıdan büyük bir titizlilikle inceler. Kuruldan onay alan girişimciler 3 ay içinde işyerlerini kurması gerekir. Bu süre içinde KOSGEB sistemine kayıt yaptırıp taahhütnameyi imzalaması gerekir. Belirtilen süre içinde iş yerini kuramayan kişilerin başvurusu reddedilir. 1 Ocak 2018 sonrası yapılan değişiklikle artık işyeri açmadan KOSGEB kredisi çekebilirsiniz.
KOSGEB Destek Kredi Paketi Kolay Kabul Edilen Kişiler Kimlerdir?
KOSGEB destek kredisi başvuru yaparken bazı guruplar önceliklidir. Bu gruplar şunlardır:
- Kadın girişimciler
- Gaziler
- Birinci dereceden şehit yakınları
- Engelli vatandaşlar
Hibeden yararlanmak için kurs bitirme sertifikasına sahip olmak yetmiyor. İşin zor kısmı kabul görecek bir sektör seçip iyi bir proje sunmaktır. Ne üreteceğim sorusunu cevaplamalısınız. Üretim projelerine büyük destek verilmektedir. Sektör araştırmasını ince eleyip sık dokuyarak yapmalısınız. Toplumda kabul gören alanlara yönelmelisiniz. Sektör uzmanları ile görüşerek sektör seçimini yapmalısınız. Üreticisi azalan sektöre yönelmelisiniz.
KOSGEB Destek Paketine En Çok Hangi Alanda Başvuru Yapılıyor?
Ülke genelinde birçok farklı sektörden Kosgeb başvurusu yapılmaktadır. Özellikle kasap, reklamcı, terzi, tuhafiye, mobilya imalatçısı ve kuaförler başvuru yapan sektörlerin başında geliyor. Yüksek teknolojik ürün imalatı yapan işletmeler de bu destek paketine başvuru yapmaktadır.
KOSGEB destek Paketi Hangi Sektörleri Kapsıyor?
Kosgeb hibe kredisinden faydalanmak için sahip olduğunuz ya da kurmayı planladığınız iş planı Kosgeb tarafından desteklenen sektör olması gerekir. Aksi taktirde bu paketten faydalanamazsınız. Kosgeb paketinin desteklediği sektörler şunlardır:
- Gıda ürün imalatçıları
- İçecek imalatçıları
- Giyim eşyası imalatçıları
- Kâğıt ürünleri imalatçıları
- Kimyasal ürün imalatçıları
- Ana metal sanayi
- Bilgisayar ve elektronik ürün imalatçıları
- Makine ve ekipman üreticileri
- Suyun toplanması, arıtılması ve dağıtılması
- Bina inşaatçıları
- Özel inşaat faaliyetleri
- Toptan ve perakende ticaretle uğraşanlar
- Konaklama hizmeti veren işletmeler
- Bilgisayar programlama, danışmanlık hizmeti verenler
- Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleriyle uğraşanlar
- Seyahat acentesi, tur operatörü ve diğer rezervasyon hizmetleriyle ilgili faaliyetler
- Büro yönetimi, büro desteği ve iş destek faaliyetleriyle uğraşanlar
KOSGEB Destek Paketi Başvuru Şartları Nelerdir?
Kosgeb kredi paketinden faydalanmak için belli şartları yerine getirmeniz gerekir. Bu şartlar şunlardır:
- İşe başlamanın kanuni süreçte bildirilmiş olması gerekir.
- Kişinin kendi işinde aktif olarak çalışması
- Kişi işe başlama itibariyle 29 yaşını doldurmamış olması
- İşletmenin 3. Derecede akrabadan devralınmamış olunması
- İşletmeye mesleki faaliyetten sonra ortak olunmaması
29 yaşını doldurmayan girişimciler için verilen destek paketin kapsamında girişimciler açtıkları iş yerlerinde 3 yıl vergi ödemezler. Genç girişimler vergi avantajından ortalama 3 yıl içinde 22 bin lira avantaj elde edecekler. Yıllık 75 bin liraya kadar olan kazançlarda vergi mükellefi olabilecekler.
KOSGEB Destek Paketi 4 Adımda Nasıl Alınır?
Kosgeb desteklerini 4 adımda kolayca alabilirsiniz. Paketi almak için şu 4 aşamayı tamamlamalısınız:
- ADIM: İş kurmak isteyen girişimci Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi‘ne kayıt olup gerekli eğitimi almalıdır.
- ADIM: Girişimci şirket kurup işlemleri tamamlayıp bir iş planı hazırlayın.
- ADIM: Projenizi Kosgeb jürisine anlatın.
- ADIM: Jüriden gerekli onayı aldıktan sonra gerekli başvuruyu gerekli mercilere yapmalısınız.
Başvuru öncesi çok dikkatli olmalısınız. Herhangi bir işletme sahibi ortağınız olmamalıdır. Aksi takdirde bu kampanyadan faydalanamazsınız. Son 1 yıl içinde şirket açıp kapatmış olmanız bu krediyi almanıza engel teşkil eder. Girişimci bağkur primlerini kendi kuracağı işletme üzerinden yatırması gerekir. Bu destek paketinden faydalanıp başka şirkette işçi görünmeniz mümkün değildir. Kosgeb, eğitim sektörünü desteklemez. Dershane, etüt merkezi, özel ders merkezi gibi eğitim merkezleri açamazsınız. Bu yüzden başvuru öncesi hangi alanların desteklendiğine dikkat etmelisiniz. Ayrıca tarım, hayvancılık, sigorta, finans, hukuk, mali müşavirlik, halı saha, internet kafe gibi sektörler de bu proje tarafından desteklenmiyor.
KOSGEB Destek Paketi Almak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
50 bin liralık destek kredisini almak için yapılması gereken bir takım işlemler vardır. Bu işlemleri yapmadan bu krediyi kullanamazsınız. Kosgeb kredisi için yapılması gereken işlemler şunlardır:
- Girişimcilik eğitimlerine katılıp burada başarılı olup sertifika almak,
- Vergi dairesinden mükellefiyet başlatmak,
- Esnaf Odası veya Ticaret odasına kayıt olmak,
- KOSGEB veri tabanına kayıt olmak,
- KOSGEB’e iş planı sunmak,
- KOSGEB mülakatına katılmak,
- KOSGEB ile taahhütname imzalamak,
- KOSGEB’e Ödeme talebinde bulunmak,
KOSGEB faizsiz kredi desteği için sağlanması gereken şartlar şunlardır;
Kosgeb kredisinin vade sınırı en fazla 48 ay olmalıdır. 48 aydan uzun süreli kredi çekemezsiniz. Kosgeb veri tabanına kayıt yaptırmış olmanız gerekir. Kosgeb tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet göstermelisiniz. Kosgeb desteği ile ilgili bir yasağınızın bulunmaması gerekir. 18 yaşından büyük olup, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekir. İşletmeniz aktif olarak hizmet veriyor olması gerekir. İşletmenizin mutlaka vergi levhası olmalıdır.
KOSGEB Başvurusu Nasıl Yapılır?
KOSGEB başvurusu 2019 itibari ile dijital ortamlarda kolayca yapılabilir hale geldi. Kobilerden istenen 400 civarında belge artık e-devlet sistemi üzerinden alınabilmektedir. Bu da KOSGEB başvuru işlemlerine büyük kolaylık sağladı. KOSGEB başvurularını e-devlet üzerinden kolayca yapabilirsiniz.
KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Olmak
KOSGEB veri tabanına kayıt olmadan KOSGEB destek kredisinden faydalanamazsınız. KOSGEB veri tabanına kayıt olmak için www.kosgeb.gov.tr internet adresini kullanabilirsiniz. Karşınıza gelecek olan ekrana KOBİ-girişimci sekmesine tıklayarak giriş seçeneğine tıklayın. Karşınıza gelen ekranda Kosgeb kayıtlı değilseniz tıklayın butonuna tıklayıp sizden istenilen bilgileri eksiksiz girip kaydettiğiniz zaman Kosgeb veri tabanına kayıt olmuş olursunuz. Kayıt esnasında sizden işletmenin adı, statüsü, bağlı olduğu vergi dairesi, vergi numarası gibi bilgiler istenir. KOSGEB resmî web sitesi açıldığında sağ üst köşede yer alan e-Hizmetler bölümüne tıklayın. Açılan sayfada KOBİ beyanname vermek ve güncellemek için tıklayın yazan bölüme tıklayın. Tıklama sonrası sistem sizi e-devlet doğrulama sistemine yönlendirir. Kimlik doğrulama işlemini tamamladıktan sonra beyanname vermek için karşınıza sayfa açılır. Açılan sayfada KOSGEB veri tabanına kayıt olduğunuz andan verdiğiniz bilgilerin doğru olduğuna ve 6 adet şartın yazılı olduğu bir beyan karşınıza çıkar. Bu beyanı okuduktan sonra kabul ediyorum bölümünü tıklayın.
Veri tabanına kayıt olduktan sonra sistem sizin uygunluk durumunuzu inceleyecektir. İnceleme işlemini Kosgeb uzmanları yapmaktadır. Beyannamede bir sıkıntı olmaması durumunda başvurunuz muhtemelen onaylanacaktır.
Kosgeb Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?
KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı); üretimi arttırmak, ekonomiye canlılık kazandırmak için genç girişimcilere, işletmelere ve kobilere verilen destek paketlerini kullandıran kurumun adıdır. Birçok insan Kosgeb faaliyetlerinin içeriğini bilmediği için bu oluşuma önyargı ile yaklaşmaktadır. Birçok insan ise yanlış bilgilendirme sonucunda Kosgeb hakkında yanlış fikirlere sahiptir. Kosgeb hakkında doğru bilinen yanlışları sizler için özel olarak derledik. Kosgeb nedir, ne değildir, verdiği devlet destekli kredileri kimler alabilir, kimler alamaz gibi konulara açıklık getirdik. Kosgeb hakkında doğru bilinen yanlışlar şunlardır:
- KOSGEB sadece kendi adamlarına destek verir. Bu krediyi almak için Ankara’da dayın olması lazım, çok büyük torpilin olması gerekiyor gibi bir düşünce hakimdir. Kosgeb için Ankara’da dayınızın olmasına gerek yoktur. Gerekli şartları taşımanız halinde bu krediyi alabilirsiniz. İş torpille değil gerekli şartları taşımakla alakalıdır. Gerekli şartları taşımamanız halinde emin olun Ankara’daki dayınızın da bu konu da yapabileceği bir şey yoktur. Kosgeb kapısı herkese açıktır.
- Kosgeb kredisini almak için çok uğraşmalısın. Bu uğraşların sonucunda krediyi alamama ihtimalin var. Bu yüzden bence değmez. Bunun gibi heves kıran konuşmalara itibar etmeyin. Elbette her destek kredisinde olduğu gibi bu kredide de gerekli şartlar istenir. Aksi takdirde şartsız verilen kredi destek paketleri yerine ulaşmaz. Şartsız verilmesi suistimallerin önünü açar. Kosgep işlemleri kolaylaşsın diye işlemler artık dijital ortama taşındı. Evrak ve bürokrasi yükü azaldı.
- Parayı geç alacaksın o paranın hayrı olmaz düşüncesi sizi bu işten soğutabilir. Ödemeler ile kobilerin ticaret hızı aynı gerçekleşmez. Bu konuda sabırlı olmalısınız. İş yaparken ödemelerin gecikmesini hesap ederek ödeme planlarınızı buna göre yapmalısınız. Geniş olmayı bilmeli, gerginlik yaratmamalısınız.
- Kosgeb parası olmayana değil olana destek veriyor anlayışı yanlıştır. Destek hibesinde kişinin zenginliğine bakılmaz. Kosgeb kredi verirken kişinin kredi sicil notuna bakar. Kişi ödemelerini düzenli olarak yapan birisiyse kredi sicil notu yüksek çıkar ve krediyi çekebilir. Düzensiz ödeme yapan, icralık olan, gecikmeye düşen kişilerin ticaret puanı düşük çıkar. Zengin olup ödemesini aksatan ve geciktiren sicil puanı düşük olan kişiler de bu paketten faydalanamaz. Durum zenginlik ya da fakirlikle alakalı değildir.
Kosgeb Başvuru Süreci Nasıl İşlemektedir?
Kosgeb hibe ve kredi kampanyasından faydalanabilmek için başvuru sürecini bitirmeniz gerekir. Başvuru sürecine geçebilmek için ilk önce girişimcilik destek programlarına dahil olup bu programları başarı ile bitirmiş olmanız gerekir. Kurs bittikten sonra kendi işyerinizi rahatlıkla açabilirsiniz. Bu süreçte yapmış olduğunuz bütün harcamaları faturalandırmaya özen gösterin. İşyeri açma sürecinde tüm harcamaları faturalandırmalısınız. Alışveriş yaparken birinci dereceden akrabalardan alışveriş yapmayın. Birinci dereceden akraba ile yapılan alışverişleri faturalandırsanız bile geri dönüş alamazsınız.
İşyeri açtıktan sonra işyeri için harcamalar yapmaya başladınız. İşyerinize dair bir plan hazırlamalısınız. Tescilli iş yeri planı için danışmanlık şirketlerinden destek alabilirsiniz. Bu şirketlerden destek alarak kurul onayı alabilirsiniz. İşyeri planımı kendim hazırlamak istiyorum diyorsanız bu konuda iyi araştırma yapmalısınız. İşyeri planınızı hazırladıktan sonra Kosgeb’e kayıt olmalısınız. Kosgeb kayıt işlemi yapmadan süreçte ilerleme kaydedemezsiniz. Kayıt işlemini faturalandırmadan önce yapmalısınız. Kosgeb veri tabanına internet üzerinden kayıt olabilirsiniz. Kosgeb sistemine giriş yaparak sistemde aktif olmanız gerekir. Kayıt sonrası sitede menüyü takip ederek KOBİ beyannamesi bölümlünü bulmalısınız. KOBİ beyannamesi formunu doldurup dokümanların çıktısını almalısınız. Elinizde bulunan iki evrak faturalarınız, işyeri planınız, işyerine ait ruhsatınız, imza beyannameniz, esnaf sicil ya da ticari sicil belgesini alarak size en yakın Kosgeb birimine başvuru yapabilirsiniz. Destek ve hibe kredisi alıp alamayacağınız size eposta ve sms kanalıyla iletilir.
Kosgeb Girişimcilik Kursları Nasıl Düzenlenir?
Kosgeb girişimcilik kursları İşkur ve Kosgeb birim çalışanları tarafından düzenlenir. Kendi işini kurmak isteyen 18 yaşından büyüklere Kosgeb ücretsiz girişimcilik eğitimi verir. İşkur ve Kosgeb kursları birlikte organize ederler. Kursa katılmak için üst yaş limiti bulunmaz. Kurslar belirlenen tarihte kurumun uygun gördüğü yerde yapılır. Kosgeb kurs tarihleri ve yerleri Kosgeb resmi internet sitesinde yayınlanır.
Kurs yeri olarak, konferans salonları, üniversiteler ve belediyeler seçilmektedir. Kurslar 15 kişilik sınıflarda verilir. Kursları işletme branşındaki uzman eğitmenler verir. Kurslarda yapılacak iş hakkında kişilere bilgi ve deneyimler aktarılır. Yapılacak olan iş fikri hakkında kursiyerlere bilgi aktarılır. Karar verme sürecinde bireye destek verilir. İş fikirlerine ilişkin proje geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla kurslarda eğitim verilir. Kursiyerlere pazarlama teknikleri hakkında bilgi verilir. İlk etapta 70 saat verilen kurs ilerleyen zamanlarda bu süre 32 ye indirilmiştir. İmza yöntemi ile kursiyerlerin devam durumu takip edilir. Devamsızlık yapan kişiler sınava sokulmaz. Kursu başarı ile bitiren kişilere girişimcilik sertifikası verilir. Kosgeb girişimcilerine iş fikirleri hakkında bilgi verilir. Kişiler kendi iş fikir projelerini oluştururlar. Kursa katılmayan kişiler iş fikri geliştirme konusunda yetersiz kalır. Bu yüzden girişimcilik kursları büyük önem taşır. Bu kurslarda bireylerin kendini geliştirmesi gerekir. Kurslara katılmak, kurslarda verilen dersleri dikkatli dinlemek gerekir. Kurs sonunda yapılan sınavlarda yeterli puanı almak gerekir. Kursa katılmak, sertifika almak için yeterli değildir. Kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olmanız gerekir. Kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olduktan sonra size verilen kurs katılım belgesi ile birlikte Kosgeb destek paketine başvuru yapabilirsiniz. Kosgeb girişimcilik kurslarına devlet memurları da katılabilir. Devlet memuru oldukları için işyeri açamayacakları için Kosgeb destek paketinden devlet memurları faydalanamaz. Kosgeb kurslarına 18 yaşından büyük herkes katılabilir. Kosgeb destek paketinden yararlanmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekir. Kurs tarihleri ve kurs başvuruları için Kosgeb resmi internet sitesini takip etmelisiniz.
Konuyla Alakalı Diğer KOSGEB Makalelerini İnceleyin:
KOSGEB Destekleri için Tüm Detaylar: Kosgeb Desteklenen Sektörler Listesi
KOSGEB 50 Bin TL Faizsiz Kredi (Geri Ödemesiz)
KOSGEB Desteklenen Sektörler (TÜM SEKTÖRLER)
KOSGEB 50 Bin TL Hibe ile İlgili TÜM DETAYLAR
3 Yorumlar
Sizlere kosgeb 50.000 tl kredi için tavsiyem şu olur.Bu krediye baş vuracaksanız eşinizin adına başvurun KOSGEB kadın girişimcileri daha çok destekliyor ve kredi veriyor.Özellikle gelişmekte ve popüler olan bir sektör organizasyon işini tercih edebilirsiniz organizasyon deyince çok büyük bir iş olarak görmeyin süs eşyası hediyelik el işleri düğün nişan doğum günü hazırlıkları organizasyonu gibi işleri seçip destek alabilirsiniz.Tabi ki KOSGEB başvuru koşullarını karşılayın ve kursa katılın hepsi bu kadar.
Benim bildiğim kadarıyla kursa gideceksiniz kursa gidecek olan kişi kredi için başvuru yapacak olan kişi olmalı ayrıca daha önce bilinmeyen bir iş fikrinizin olması şart ve bu fikir gelir elde edilecek ve toplum yararına olacak pozitif bir iş olmalı tüm bunların ışığında başvuru yapacak kişi Kosgeb İstediği şartları karşılıyor olacak ve hibe için gereken şartların oluştuğunu doğruluyor olacak bunların dışında kosgeb den kredi çıkmaz kimseye benim bu anlattığımın dışında kosgeb ve iş kur ile alakalı bir çok kalem ve yapmanız gerekenler var bunun için de detaylı bir şekilde konuda yazılanları inceleyin sağ olsun admin detaylı bir şekilde anlatmış.
Kosgeb kredisi bize çok uzak gibi duruyor sanki bu işlerde de torpil oynuyor gibi hissediyorum adamı olan her türlü krediyi alıyor ve iş yerini faiz ödemeden kurabiliyor.Bizlere gelince de işte krediye uygun değilsiniz puanınız düşük gibi laflar ediyorlar ya puan düşük olabilir güzel bir iş fikri bulmuşuz ülkeyi kalkındıracağız destek olun ki notumuzda yükseldin ülkeye yaralı olalım bizde kazanalım.