İçindekiler
- 1 KOSGEB 50000 TL Faizsiz Kredi
- 2 Yeni Girişimci Desteği Başvuru
- 3 KOSGEB Başvuru Şartları Nelerdir?
- 4 Adım Adım Yeni Girişimci Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
- 5 Başvuru Yapmak İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
- 6 Değerlendirilme Süreci
- 7 İşletmenin Kurulması
- 8 Veri tabanı Kayıt İşlemleri
- 9 Taahhütname Teslimi
- 10 Ödeme Talebi
- 11 Ödeme Desteği Hesaplama
- 12 KOSGEB İletişim
KOSGEB 50000 TL Faizsiz Kredi
KOSGEB kredileri işletme kuracak olan kişilere verilen kredilerdir. KOSGEB’in açılımı “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı”dır. 1990 yılında 3624 yasasıyla kurulan KOSGEB Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kuruluşlarındandır.
Yeni Girişimci Desteği Başvuru
Yeni girişimci desteğine başvurabilmenin ilk şartı, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi almış olmaktır. Henüz hiçbir uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmayan kişiler bu eğitimler hakkında detaylı bilgiye www.kosgeb.gov.tr adresinden ulaşabilir. Bu eğitimler tamamen ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.
KOSGEB Başvuru Şartları Nelerdir?
Yeni girişimci desteğine başvuru yapabilmek için ya işin henüz kurmuş olmak ya da işletmeyi İŞGEM’de kurmuş olmak gerekir. İki seçenek içinde uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlamak zorundadır. Ancak işletmeyi kurmuş kişilerin işletme kurmadan önce bu eğitimi almış olması gerekir. Başvuru şartları işletme kurmamış olanlar ve halihazırda işletme sahibi olanlar için farklıdır.
İşletme Kurmayanlar İçin Başvuru Şartları Nelerdir?
- İşletmeyi kurmadan önce uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlamak veya işletmenin
- İŞGEM’de kuracak olmak da bu şartı sağlar.
- Son 1 yıl içerisinde aynı faaliyet alanında herhangi bir şahıs işletmesinde bulunmamak.
- Başvuru yapılacak süre itibariyle herhangi bir işletmenin %50 den fazla ortağı olmamak.
İşletme Kurmuş Olanlar İçin Başvuru Şartları Nelerdir?
- Uygulamalı girişimcilik eğitiminin iş kurulmadan önce tamamlanmış olması gerekir. Eğer tamamlanmamış ise işletmenin İŞGEM’de kurulmuş olması da bu şartı sağlar.
- Aynı tür bir şahıs işletmesinde son 1 sene içerisinde bulunmamış olması gerekir.
- Kurulmuş olan işletmenin son 2 yıl içerisinde Türk Ticaret Kanuna uygun bir şekilde kurulmuş olması gerekir.
- Destek almak için başvuru yapılan işletmenin sahibi olunmalı ya da en az %30 oranla kurucu ortağı olunmalıdır.
- Başvuru esnasında herhangi bir işletmede ya da kurumda sigortalı olarak çalışılmıyor olunmalıdır.
Adım Adım Yeni Girişimci Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Destek başvuruları posta ya da elden değil internet üzerinden yapılmaktadır. Başvurular KOSGEB Bilgi Sistemi (KBS)’den yapılmaktadır. Siteye giriş yapıldığında kişilerin yeni girişimci ilk başvuru sayfasına girmesi gerekir. Başvuru şartları işletmesi olan ve olmayan kişiler için aynıdır.
- Öncelikle kullanıcı adı ve şifre oluşturmak başvuru yapabilmek için ilk adımdır. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılan kişiler ya da Üniversite Mesleki/Teknik Eğitim Ortaöğretim Kurumları tarafından verilen derslerden birini alan kişiler KGB sistemi üzerinden kullanıcı adı ve şifre alabilir. Ancak bu eğitim almayan, bunun yerine işletmesi İŞGEM’de yer alacak kişiler veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişiler, kullanıcı adı ve şifrelerini KOSGEB Müdürlüklerinden almalıdırlar.
- Kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapıldıktan sonra sistemde bulunan başvuru formu doldurulmalıdır. Başvuru formunun açık ve anlaşılır şekilde doldurulması oldukça önemlidir. Ayrıca doldurulan form yazdırılmalı ve imzalanarak KOSGEB Müdürlüğü’ne teslim edilmelidir. Teslim edilen formda eksik olmaması durumunda formunuz onaylanır ve değerlendirilmek üzere kurula sevk edilir. Eğer formunuzda eksik veya hatalı bir yer var ise düzenleme yapmanız konusunda size bilgilendirme yapılır.
Başvuru Yapmak İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Başvuru için gerekli evraklar şu şekildedir:
- Başvuru formu ( internet üzerinden doldurulmalı, çıktı sağlanmalı ve imzalanarak KOSGEB Müdürlüğü’ne teslim edilmelidir)
- İmza beyannamesi
- İşletme için satın alınacak veya halihazırda alınmış olan makine, ofis donanımı, yazılım gibi teçhizatlarına fatura veya fiyat teklifleri
- Faturalar
- Başvuru yapacak olan kişinin şehit yakını, gazi veya engelli olması durumunda bu durumu kanıtlar nitelikte bir belge
Değerlendirilme Süreci
Başvuru formunu doldurmanızın ve gerekli belgeleri KOSGEB Müdürlüğü‘ne teslim etmenizin ardından başvurunuz değerlendirmeye alınır ve onaylandığı takdirde Kurul’a sevk edilir. Bu aşamada iş fikriniz ile ilgili Kurul’a bir sunum yapmalısınız. Konuyla ilgili tarafınıza e-posta veya telefon ile bilgilendirme yapılacaktır.
Başvurunuz Kurul tarafından onaylanabilir, revizyon istenebilir ya da reddedilebilir. Kurul, başvuru formumuzu Değerlendirme Kriterleri Formu‘na göre değerlendirmektedir. Bu forma www.kosgeb.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Değerlendirmede Dikkat Edilenler Nelerdir?
- İşinizin, 2. derece akrabalarınızın, eşinizin, eski ortağınızın kapattığı veya devam ettiği bir işin genişletilmiş hali olup olmadığı, kurul tarafından başvurunuz değerlendirirken dikkat edilen noktalardandır.
- Başvurunuzun kurul tarafından kabul edilmesi halinde 180 gün içerisinde işletmenize kurmalısınız. Ayrıca işletmeniz KOSGEB Veri tabanına kayıtlı olmalıdır ve KOSGEB Müdürlüğü’ne taahhütname teslim etmelisiniz.
- Kurul’un başvurunuz için revizyon talep ederse size verdiği süre içerisinde iş planınızı düzenlemeniz gerekir. Aksi halde başvurunuz reddedilir.
- Kurul’un başvurunuzu reddetmesi durumda 3. Ret kararına bir defa itiraz hakkınız vardır.
İşletmenin Kurulması
- Kuracağınız işletmenin Türk Ticaret Kanunu’na uygun olması gerekir. Kendinize ait bir işiniz olmayacağı durumunda ise şirketin kurucu ortaklığında en az %30 payınız bulunmalıdır. İşletmenizi kurduğumuz andan itibaren fiili olarak işinizin başında durmanız oldukça önem arz etmektedir. Yani sigortalı olarak başka herhangi bir işte çalışamazsınız.
- Ayrıca vergi dairesine kayıtlı olan faaliyet kodu ile faaliyet konusunun aynı olması gerekmektedir.
- Bu aşamadan sonra başvuru formunda doldurduğunuz bilgiler ile işletmede yapacağınız işlemlerin aynı olmasına özen göstermelisiniz. Örneğin işletmeyi alacağınız mal ve hizmetlerin kurul karar formunda belirtilen ya onaylanan mal ve hizmetlerden olması gerekmektedir. Aksinin tespit edildiği durumlarda destek ödemesi yapılmaz.
Veri tabanı Kayıt İşlemleri
KOSGEB veri tabanına üye olma işlemleri KOSGEB Bilgi Sistemi üzerinden yapılır. Nasıl kayıt olunacağı ile ilgili detaylı bilgiye www.kosgeb.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Kayıt işlemlerini tamamlanabilmesi için veri girişlerini yaptıktan sonra KOBİ bilgi dokümanı ve eklerinin KOSGEB Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerekir.
Bu aşamada tüm işlemleri 180 gün içerisinde gerçekleştirmeniz gerektiği için evrakları teslim ettikten sonra uzmanınız ile irtibata geçerek işlemleri tamamlatmanızda fayda vardır. İşlemlerinizin tamamlanmasının ardından size yeni bir kullanıcı adı ve şifre verilir. Artık tüm işlemlerinizi bu kullanıcı adı ve şifre ile gerçekleştirebilirsiniz.
Taahhütname Teslimi
Taahhütnameli gönderilebilmesi için KOSGEB bilgi dokümanı ve eklerinin uzmanınız tarafından onaylanmış olması gerekir. Çünkü taahhütnameye yeni kullanıcı adı ve şifre ile KOSGEB bilgi sisteminden ulaşılabilir. Taahhütnameye ulaşmanız ardından kase ve imzanızla onaylayarak KOSGEB Müdürlüğü’ne teslim etmelisiniz. Teslim işleminden sonra destek süreci başlamış demektir, artık ödeme aşamasına geçilir.
Ödeme Talebi
Ödeme taleplerinizi yine KOSGEB internet sitesinden yani www.kosgeb.gov.tr adresinden gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için sistemde bulunan Ödeme Talep Formu‘nu doldurmanız gerekir. Ödeme talep formunda mutlaka gider kalemleri seçilmeli ve seçilen gider kalemlerine ilişkin fatura ve dekontları sisteme yüklenmelidir.
Ödeme Desteği Hesaplama
- KOSGEB girişimcilere destek verirken ikamet ettikleri bölgelere göre hesaplama yapar ve bazı bölgelere %60 oranında destekleme yapar. Bu ikamet bölgelerini 1. ve 2. Bölge olarak ayırmaktadır.
- KOSGEB 1. Bölge İlleri: Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Muğla’dır.
- KOSGEB 2. Bölge İlleri: Adana, Aydın, Bolu, Çanakkale, Denizli, Edirne, Isparta, Kayseri, Kırıkkale, Konya, Sakarya, Tekirdağ, Yalova, Iğdır’dır.
- Ayrıca bu bölgelerde bulunan kadın girişimcilere, gazilere, 1. derece şehit yakınlarına ve engelli girişimcilere %80 oranında destek verilir.
KOSGEB İletişim
KOSGEB Müdürlüğü Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. KOSGEB ile iletişime geçmek isteyen kişiler için KOSGEB Çağrı Merkezi kurulmuştur. Çağrı Merkezi telefon numarası 444 1 567’dir. KOSGEB çağrı merkezi pazartesi cumartesi günleri arasında 8.30 ile 5.30 saatleri arası hizmet vermektedir.
3 Yorumlar
Bildiğim kadarıyla ilk önce KOSGEB başvuru yapmamız gerekiyor başvurudan kasıt şirketimizin kaydını yaptırmak.Sonrasında şirketimizin kobimi şartlara uyuyor mu vasıfları nelerdir bunlara bakıyorlar.Bu bir inceleme olduğundan verilen beyannamenin mevzuata uygunluğu KOSGEB uzmanları tarafından kontrol ediliyor.Sonrasında uygun bulunursa desteklenen projeler hakkında bilgi veriliyor ve tamamlamamız gereken eğitimler ve evrakları tamamlamanız şartıyla destek kredisinden yararlanabiliyorsunuz.
Merhaba Serap hanım konuda da çok güzel anlatılmış sizde çok güzel özetlemişsiniz bu yüzden teşekkür etmek istedim bizde bu krediden eşimle birlikte yararlandık ve faizsiz bir şekilde kullandık Krediyi çekmeden önce ve çekeceğiniz zaman karşılamanız şartlar ve yapmanız gereken işler var bu yapılacakları çok güzel özetlemişsiniz.En önemli konu eğitimi almak ve aklınızda biş iş fikri bulunmasıdır.Bu şartlar tamam ise geriye kalan işlemler çok kolay.
kosgeb 1 ocak 2019 tarihinde girişimcilikte yeni dönem sloganı ile sahaya çıktığından bu yana özellikle teknolojik alanlarda daha çok kredi verildiğini gördük ayrıca kadın ve kadının yeri konuları üzerinde duran kurum özellikle projesi olan kadınlara daha çok destek vermeye başladı üreten ve istihdam yaratan kadınlara ayrıca bir destek verdi bütün bunların ışığında bu krediden yararlanmak için Kosgeb’in koyduğu şartları eleştirmemek lazım ilk defa bu kurum güzel bir karar aldı ve sekte siz uyguluyor şu anki durumdan vatandaşta memnun